Nume sonore ale muzicii universale la concertul aniversar de la Sinagoga Pitești
Autor: Constantin PAȘOL, 5 septembrie 2021- Pitești
Așa cum a fost anunțat, la concertul de deschidere al noii stagiuni 2021-2022 al Coralei „D.G. Kiriac” din 9 sept. 2021, ora 19,00 de la Sinagoga din Pitești, sunt invitați artiști cu o vastă carieră în lumea muzicală.
Cu un repertoriul vocal-simfonic de excepție, vor încânta publicul prezent, alături de ArCO Civic Orchestra, soliștii: Andra Bivol- Costea – mezzosoprană, Ion Grigorescu – bas, Raymond Cinpoeșu – oboi, Sofia Butaru – vioară.
Dacă în articolul precedent am prezentat-o pe mezzosoprana Andra Bivol- Costea, în cele ce urmează vi-i prezentăm succint pe ceilalți.
Ion Grigorescu- bas
Este argeșan, născut în comuna Șerbănești, tatăl său fiind preot paroh la Parohia „Sf. Gheorghe” din Pitești.
Ion Grigorescu
Vocea sa, de bas profund, a şlefuit-o sub îndrumările profesorilor de canto Arta Florescu şi Nicolae Florei. A interpretat alături de solişti, precum Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, Maria Slătineanu-Nistor, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Craiova. În 1989 a plecat în Germania unde a cântat la teatrele de operă din Aachen, Mainz, Berlin, Bonn, Köln etc.
Jurnalistul Doru Bobi, scria în anul 2017 în publicația Argeș Expres:
„Ştiaţi că unul dintre marii noştri cântăreţi de operă, care a făcut carieră în Germania, şi-a cumpărat casă la Curtea de Argeş? Aceste meleaguri l-au fermecat pe basul Ion Grigorescu, pe care l-am întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute în biroul bunului său prieten, primarul Constantin Panţurescu. Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu fascinanta lume a scenei lirice, am încercat să-i facem o scurtă prezentare, apelând la datele pe care cu amabilitate ni le-a furnizat. Ion Grigorescu a văzut lumina zilei în localitatea Şerbăneşti, din apropierea muncipiului Piteşti. Tatăl său, Constantin, a fost preot în Parohia „Sf. Gheorghe” din oraşul reşedinţă a judeţului Argeş, unde a absolvit liceul, după care a plecat la Bucureşti, la Conservator, pentru aprofundarea studiilor în domeniul în care se dovedise că avea nu numai chemare, dar şi talent. Remarcat încă din timpul studenţiei de monştrii sacri ai scenei noastre lirice, a avut ocazia să cânte alături de baritonii Nicolae Herlea şi David Ohanesian, tenorii Ionel Voineag şi Ludovic Spiess, Daniela Vlădeanu şi soprana Lucia Ţibuleac, de la care recunoaşte că „a furat meserie”. În ţară a cântat timp de 12 ani la Opera din Bucureşti şi la cea de la Craiova, după care, în 1989, a părăsit România. „Am fugit înainte de revoluţie pentru că nu mai puteam suporta atmosfera aceea apăsătoare, deloc propice dezvoltării profesionale pe care mi-o doream. Nu mi-a fost uşor, mai ales la început, dar după ce m-am făcut cunoscut, am evoluat pe scenele lirice de la Aachen, Mainz, Koln şi din alte oraşe germane în care opera este adorată de-a dreptul… De la 1 ianuarie 2016 m-am pensionat şi am ajuns aici, la Curtea de Argeş, unde am cumpărat o casă în zona Rezervelor Statului şi unde mi-am organizat o gospodărie în care mă simt bine. Acum, după ce am cunoscut mai bine viaţa culturală locală, am ajuns la concluzia că încă s-ar mai putea face multe lucruri interesante. Am discutat cu dl. primar Panţurescu şi cu managerul de la Centrul de Cultură şi Arte, dl. Cristian Mitrofan şi, împreună cu alţi oameni care ţin la viaţa culturală de calitate, încercăm să facem şi să materializăm nişte proiecte, atrăgând alături de noi tineretul”, ne-a declarat artistul, care s-a dovedit a fi un tip deschis, comunicativ, cu un simţ al umorului deosebit de fin, dar şi cu pragmatismul de origine nemţească dobândit în anii în care a trăit pe praguri străine şi a dus dorul meleagurilor natale. Oare vor şti oamenii noştri de cultură şi autorităţile să folosească talentele lui Ion Grigorescu în folosul revitalizării şi diversificării vieţii culturale a comunităţii locale?…„, conchide autorul articolului.
Sofia Butaru – vioară
Sofia Butaru are 12 ani și este elevă în clasa a VI-a la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Este o persoană rațională, sinceră și foarte sensibilă. Pasiunea ei este muzica și visul ei este să călătorească cât mai mult, să poată cunoaște oameni cu care să-și împărtășească pasiunea și de a vizita locuri noi.

Provine dintr-o familie de muzicieni care i-au insuflat pasiunea pentru muzică. A început să cânte la vioară de la 5 ani sub îndrumarea bunicilor ei, de asemenea profesori de vioară.
A început studiul viorii în cadrul Liceului de Arte Dinu Lipatti din Pitești la clasa doamnei profesor Roxana Moise.
În prezent se bucură de îndrumarea domnului profesor Florin Negreanu.
A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, bucurându-se de premii împreună cu profesorul ei. Ca și mentorul ei, Sofia crede că succesul constă în perseverența cu care construiești ceva.
Raymond Cinpoieşu

Raymond Cinpoeșu este un oboist de succes. A absolvit Academia Regală de Muzică din Londra (licența) și Universitatea Națională de Muzică București (master). Printr-un program Erasmus, la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris, și-a consolidat studiile muzicale.
A colaborat cu Filarmonica „George Enescu” București, Orchestra Simfonică București, Camerata Regală și Filarmonica Pitești. Atât la Paris, cât și la Londra, a susținut proiecte cu diferite orchestre. Este membru al CEI Youth Orchestra (Italia). A participat la masterclass-uri la Londra și Berna, a câștigat importante premii naționale și internaționale și a susținut concerte și recitaluri (inclusiv în emisiunea „Muzicieni de azi… muzicieni de mâine”, de la Radio România Cultural).
Ma bucura evenimentul la care vor fi ascultați artiștii romani de talent. Ma bucur ca Sinagoga din Pitești este readusa la justa ei valoare. Felicit organizatorii și voi fi prezenta la acest mare eveniment. Un an Nou cu sănătate va doresc!
Vă mulțumim pentru aprecieri și gândurile frumoase!
Vă asteptăm la concert.
Corala Kiriac