ISTORIA PE SCURT A CENACLULUI ‘’I.D.NEGULICI’’ CAMPULUNG
Incepem cum se cuvine prin a evidenţia pleiada de stele ale artei plastice care au trecut în nefiinţa dar care prin valoare, au lasat urme adânci, de necontestat în cultura Câmpulungului cu aparetenenţa lor la cenaclu: I.D.Negulici, I.D.Mirea, Alexandru Donici, Eugen Pohonţu, Victorian Stănescu, Mircea Constantinescu, Doru Oncete, Maria Proca Jinga, Gheorghe Fleşaru, Ştefan Chioreanu etc., iar de curând, s-au adaugat în constelaţie Gheorghe Paulian şi Nelu Constantin.
Oraşul Câmpulung şi zona Muscel, prin oamenii săi de cultură conservatori, cu un spirit patriotic local foarte dezvoltat, vor rămane în memoria colectivă ca o pecete de necontestat.
Cităm din pictorul Nelu Constantin: “Drumul cenaclului nu a fost uşor, au fost şi nu puţine, perioadele de “opinteli” dar toţi aveam un nume de păstrat şi de dus mai departe.”
Iată ce reitera în spusele sale pictorul Gheorghe Paulian: ”De cincizeci de ani, o mână de oameni iau din jur bucăţi de frumos, pe care le innobilează cu căldură sufletească printr-o recreare artistică şi le oferă cu multă dragoste tuturor”.
In anul l959, printr-o Hotarare a Ministerului Culturii, se infiinţează Şcoala Populară de Artă Câmpulung care a avut un rol decisiv în formarea tinerilor artişti, dar şi în istoria cenaclului. Ca absolvenţi ai primei promoţii în anul 1962, s-au numărat artişti plastici recunoscuţi la nivel naţional aşa cum sunt Gheorghe Minea şi Vasile Rizeanu. În perioada 1962-1966 activitatea şcopii incetează.
Printre absolvenţii celei de-a doua promoţii amintim pe : Grigore Popescu-Muscel, Nelu Constantin, Georgeta Lavric, Valeriu Geodâc, Nicolae Mitrea, Nicolae Chirca, Alexandru Marinescu iar printre îndrumatorii de atunci ai şcolii, il regăsim pe Gheorghe Paulian.
Ca urmare a hotărârii decidenţilor politici din Administraţia Locală, în anul 1986 Şcoala de Arte Plastice îşi închide definitiv porţile, dupa 20 de ani de activitate în care a dăruit naţiunii, culturii şi artelor frumoase zeci de caractere innobilate, exemplu de urmat în cultură şi educaţie.
În data de 29 ianuarie 1970, un grup de câţiva inimoşi şi împătimiţi ai artelor plastice au fondat Cenaclul de Arte Plastice “I.D.Negulici” Câmpulung.
Dintre iniţiatorii înfiinţarii acestei grupări artistice, ne bucurăm în continuare de prezenţa ultimului corifeu, maestrul Alexandru Marinescu, actualul Preşedintele de onoare al cenaclului.
Poetul Gheorghe Tomozei, fiul adoptiv al oraşului Câmpulung, împreună cu cealaltă personalitate a vremii, cunoscutul critic de artă Radu Ionescu, au coordonat începuturile acestei mişcări.
La conducerea cenaclului a urmat pentru o scurtă perioadă de timp, Alexandru Donici, pictor profesionist.
Lista continuă cu profesorul Eugen Pohonţu (1973-1975), dupa care, la conducere este ales învatatorul Victorian Stăncescu, pictor amator.
Între anii 1978-1980, funcţia de preşedinte este ocupată de către doctorul Mircea Constantinescu dupa care predă ştafeta pentru patru ani, pictorului Gheorghe Paulian.
În perioada 1984-1989, revine la conducerea cenaclului pictorul Mircea Constantinescu.
Din anul 1989 până în anul 1993 ca preşedinte este ales profesorul de desen Doru Oncete.
Urmeaza o perioadă de tranzitie de la societatea comunistă la cea democratic cu incertitudini, dispute între membrii cenaclului, pierderea spaţiilor dedicate expoziţiilor, activitate sporadică, etc.
Începând cu anul 1998, în fruntea cenaclului a fost desemnat pictorul Nelu Constantin care timp de 20 de ani a reuşit să ţină aproape familia de artişti, să sudeze relaţiile dintre oameni prin diplomaţia care îl caracteriza, având grijă ca fiecare membru să fie respecatat şi apreciat.
Anul 2009 a venit cu o deschidere către zonele istorice şi de artă din ţară, printr-un protocol de colaborare cu Asociaţia Localitaţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România (ALZIAR), care a facilitat participarea pictorilor amatori împreuna cu cei profesionişti la tabere naţionale.
De-a lungul perioadei, cenaclul a organizat sute de expoziţii în tara şi străinătate, 30 de tabere interne, naţionale si internaţionale de creaţie, alte 40 de tabere prin oraşele din tară. S-au editat patru albume de artă, culminând cu al cinci-lea intitulat “Semicentenar”, tipărit cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea cenaclului, album lansat cu succes la finalul anului 2020.
Preşedintele cenaclului, Nelu Constantin în anul 2018, se retrage din motive de sănătate, conducerea fiind preluată de către graficianul Nicolae- Alexandru Mihăilă până în data de 13 mai 2021, când la cârma cenaclului este ales pictorul Liviu Florin Cioacă, profesor al Cercului de Desen şi Pictură “ Alexandru Donici” al Casei de Cultură “ Tudor Muşatescu” Câmpulung din anul 2009.
La începutul anului 2022, preşedintele cenaclului Liviu-Florin Cioacă, înfiinţează o asociaţie culturală cu denumirea de Asociaţia Arta Culturii şi Educaţiei Muscelene. Urmare acestui fapt, membrii cenaclului au hotărât să işi strângă rândurile, să păstreze si să perpetueze brandul cultural numit Cenaclul de Arte Plastice “I D. Negulici” Câmpulung, asumându-şi ca pe o datorie de onoare, obligaţia morală faţă de înaintaşi. Astfel că, la şedinţa convocată în luna martie 2022, aleg ca preşedintă pe pictoriţa Carmen Pascu- Koszorus .
Astazi Cenaclul de Arte Plastice “I.D.Negulici” Câmpulung, cuprinde un numar de 38 de membrii- artisti plastici care îşi continuă activitatea cu râvnă şi spor, acest fapt fiind demonstrat prin rezultatul bogat al activitaţilor culturale aferente anului 2022(tabara de creaţie, expoziţii şi multe alte acţiuni ).
Menţionăm faptul ca pe toată perioada de funcţionare, cenaclul a colaborat cu cele două instituţii de cultură din Câmpulung respectiv: Casa de Cultură a Sindicatelor şi Casa de Cultură “Tudor Muşatescu” bucurându-se de apreciere, respect, găsind întelegere în ceea ce priveşte libertatea deplină de exprimare şi creaţie.
Secretul longevităţii acestui cenaclu, rezidă din faptul că artiştii şi-au urmat crezul,talentul, pasiunea, motivaţia şi munca făcută pro bono.
Citam un fragment din recenzia doamnei primar Elena- Valerica Lasconi: “Una dintre direcţiile clare de dezvoltare a oraşului pe care vreau să îl promovez ca primar, este revigorarea culturii muscelene, pe toate planurile sale. Ca urmare, Cenaclul de Arte Plastice “Ion D.Negulici”va avea parte de întreaga susţinere a instituţiei Primariei.
Activitaţile culturale desfaşurate de către cenaclu în anul 2022:
Cenaclul de Arte Plastice „I. D. Negulici” Câmpulung, pe toată perioada anului 2022, a desfășurat și participat la numeroase și diverse activități culturale organizate în Municipiul Câmpulung, astfel:
– „Salonul de primăvară” – Expoziție de grup, organizată de către Cenaclu, în incinta Big & Small în data de 5 martie 2022;
– Expoziția de grup „Icoana, ferestră spre cer”, organizată de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” Câmpulung în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „I. D. Negulici” Câmpulung, locația Muzeul Municipal Câmpulung, pe data de 6 aprilie 2022;
– Vernisajul expoziției cu titlul „Priviri de dincolo”, organizată de către Asociația „Arta Culturii si Educației Muscelene”, la care a participat președintele onorific Alexandru Marinescu, în data de 14 aprilie 2022, locația Big @Small;
– Vernisajul expoziției de grup organizate de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” Câmpulung în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „ I. D. Negulici Câmpulung. Pe simeze au fost prezente picturile lucrate în tabăra de pictură „Câmpulungul prin Culorile Anotimpurilor”, desfășurată în perioada 10-14 mai 2022. Expoziția a avut loc pe data de 15 mai 2022 în Sala Mare a Primăriei Municipiului Câmpulung;
– Invitația făcută de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” Câmpulung, pentru jurizarea desenelor pe asfalt, de Ziua Copilului- 1 iunie 2022, în Piața Primăriei Municipiului Câmpulung;
– Participarea unor membri ai cenaclului cu expoziție de obiecte tradiționale de uz gospodăresc, costume populare, picturi, obiecte religioase sculptate, la „Ziua Iei Românești”, eveniment organizat de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” Câmpulung, în Piața Primăriei, pe data de 24 iunie 2022;
– Expoziția de grup „Simfonia culorilor în zi de sărbătoare”, organizată de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” Câmpulung, în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „ I. D. Negulici” Câmpulung , la Big @ Small, pe data de 19 iulie 2022;
– Vernisajul expoziției lucrărilor pictorilor care au participat la tabăra „Câmpulungul prin Culorile Anotimpurilor”, locația Galeriile de Artă, pe data de 20 iulie 2022;
– „Pași de dans în metal”, expoziția metaloplasticianului Thury Ștefan, membru al cenaclului, la Big @Small din 15 august 2022;
– Participarea unor membri ai cenaclului cu tablouri și costume populare muscelene la sărbătoarea „Pe firul borangicului”, eveniment cultural organizat de către Centrul Județean de Cultură și Artă Argeș, la Vila Golescu Câmpulung, pe data de 7 septembrie 2022;
– Vernisajul expoziției personale a pictorului Gheorghe Zamfir, „Trepte spre tainele artei“, eveniment organizat de către Casa de Cultură “Tudor Mușatescu în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „I. D. Negulici” Câmpulung, pe data de 14 octombrie 2022, la Big @Small;
– Expoziție de grup „Culorile Toamnei”, organizată de către Casa de Cultură Tudor Mușatescu” Câmpulung în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „I. D. Negulici” Câmpulung, în incinta Big @ Small, pe data de 21 noiembrie 2022;
– Vernisajul expoziției de artă sacră „Culorile din Coș”, organizată la Galeriile de Artă pe data de 17 decembrie 2022, de catre Uniunea Artiștilor Plastici din România , protagoniști : pictorii Grigore Popescu-Muscel si Maria Popescu-Dragomir, membri ai Cenaclului de Arte Plastice „I. D. Negulici” Câmpulung;
– Vernisajul expoziției de grup „Bucurii de Sărbători”, organizat de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”
– Câmpulung în colaborare cu Cenaclul de Arte Plastice „I. D. Negulici” Câmpulung, în incinta Big @ Small pe data de 28 decembrie 2022.
– O parte dintre membrii cenaclului, pe lângă aceste evenimente culturale, au mai participat și la evenimente religioase ( Slujba de Rusalii în parohia Piatra- 14 iunie 2022 , si Hramul Parohiei Livezeni „Nașterea Maicii Domnului”- 8 septembrie 2022).
Îi felicităm pe toți membrii cenaclului, care au muncit și au creat lucrări valoaroase pe tot parcursul anului 2022.
Pentru anul 2023, sperăm într-o colaborare frumoasă și fructuoasă cu toate instituțiile de cultură de pe plan local, județean și național.